Lanovke v Mirni Peči priredile izjemen koncert

Pevke Vokalne skupine Lan so v Mirni Peči priredile čudovit in nepozaben koncert, po katerem smo vsi odhajali domov bogatejši. Hvaležni, srečni in polni prijetnih vtisov ter … s koščkom prelepe Bele krajine v srcih.

Ljubitelji ljudskih napevov so neizmerno uživali v nepozabnem in presenečenj polnem Koncertu Vokalne skupine Lan.

Izjemne vokalistke so ob zborovodkinji Mateji Jakša Jurković znova dokazale, da so resnično prava paša za úho in tudi za ôči. Očarljive belokranjske napeve so še popestrile s sprehajanjem in spreminjanjem zborovske postave, s čimer so pričarale sozvočenje ob pretekanju melodičnih glasov. Posebno navdušenje so požele ob izvajanju pesmi “Djačenje”, ko je ena od solistk nepričakovano zazvenela od zgoraj in od zadaj. Izven zborovske postave je na balonu šolske avle “djačila” o omembe vrednih dogodkih v vasi, ki so zaznamovali dogajanje med mladino.

Koncert Vokalne skupine Lan so s pesmicami “Tancaj, tancaj črni kos”, “Moj prijatelj Piki Jakob” ter “Miška in mavrica”pod taktirko Katje Stariha otvorile pevke Otroškega pevskega zbora Lan. Male Lanovke so imenitno prepevale in poskrbele za prelep uvod v izjemen večer, med katerim so velike Lanovke v nadaljevanju zapele številne najlepše belokranjske ljudske. Med drugimi so zadonele: “Spazila sem Janka”, “Igraj v kolo jabolko”, “Tičica mi poje”, “Svi su venci veli”, “Pobelelo pole” in “Pastirče mlado”. Pesmi, ki predstavljajo izročilo Bele krajine … tako, kot so jo doživljali njeni ljudje nekoč, kot je navdihovala skladatelje in nenazadnje kot jo pevke občutijo same.

Koncert Vokalne skupine Lan so otvorile pevke Otroškega pevskega zbora Lan.

Proti koncu nas je z obiskom nasmejal še hecen brenčaški hišnik Štef. Očaran nad dekleti ni skorajda čisto nič nergal, kot je običajno zelo tipično zanj. Pozabil je na vse tegobe, ki ga sicer težijo v “napornem hišniškem življenju”, in je raje razgalil svojo prisrčno stran. Dekleta so seveda klonila pred njegovimi čari in kar nekaj se jih je zelo zagrelo zanj. Štef je hitro izkoristil priložnost in dve povabil k sebi domov … A ne uživat, temveč delat. V teh dneh namreč nujno, nujno potrebuje pomoč pri … sajenju krompirja, jima je obrazložil.

Ni problema, znava,” sta dejali, preden so skupaj hihitajoče razposajeni odšli. Da, res … sposobne so Belokranjke, ki so nas počastile z obiskom. Bogato je njihovo znanje in obogatile so vse nas. Vsi, ne samo Štef, smo domov odhajali bogatejši, s koščkom prelepe Bele krajine v srcih. Hvaležni, srečni in polni prijetnih vtisov. Zato najlepša hvala izjemnim pevkam. Tako velikim kot tudi malim, ki Lanovkam obetajo lepo in svetlo prihodnost.

Hvala Osnovni šoli Toneta Pavčka za prostor in cvetličarki Danijeli Cesar iz Hiše Cesar, ki je posodila čudovite nasadke živo-rumenih trobentic za okrasitev odra. Hvala tudi naši nadarjeni Marti Lužar, ki je oblikovala prekrasne šopke iz avtohtonih mirnopeških cvetlic.

Hvala Vam, obiskovalke in obiskovalci. Za Vas se trudimo in se bomo tudi v bodoče. V četrtek, 20. aprila, ob 19. uri v sodelovanju z Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter Knjižnico Pavla Golie Trebnje pripravljamo barvit dogodek z ilustratorko mirnopeških korenin Marto Bartolj. Maja bomo dobro jedli na kulinaričnem doživetju, junija bomo v sklopu občinskega praznika pohajkovali po Poti Slakove in Pavčkove mladosti ter pripravili posebno komično presenečenje v rock ritmih.

Prijazno vabljeni na Facebook in Instagram profil Četrtkova brenčanja v Mirni Peči, na spletno stran cetrtkova-brencanja.si ter k prijavi na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com in na SMS obveščanje preko telefonske številke 069 700 419. Spremljate nas, da boste prvi izvedeli, kaj zanimivega Vam spet pripravljamo.

Hvala in dobrodošli v brenčaško družbo tudi v prihodnje,

Brenčači

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.