Brenčanje “najbuljših” okusov uspelo kljub dežju

Na kulinaričnem doživetju “Mir na peč, dobru bo!” ni bilo samo “dobru , ampak je bilo že tretjič zapored “najbuljš”. Kljub nestanovitni vremenski napovedi smo Brenčači z veliko podporo ponudnikov, obiskovalcev in podpornikov izpeljali izjemno okusen dogodek. Obisk je bil lep, o čemer priča tudi podatek, da so kulinarične dobrote povsem pošle. Prav do zadnjega slastnega grižljaja.

Obiskovalci kulinaričnega doživetja “Mir na peč, dobru bo!”, ki se je v organizaciji Kulturnega društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči odvijalo zadnji majski četrtek pred Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, so bili navdušeni nad okusno ponudbo. Slastne napolitanske pice Pica Pl’c, dišeč poljanski golaž in Ančkin kruh ter pohančki in pečeni rebrasti krompirček Hiše Cesar so šli za med in v celoti pošli.

Ekipa Pica Pl’c je razveseljevala s slastnimi napolitanskimi picami.

Izjemno so navdušili tudi ponudniki sladkega. Članice Društva podeželskih žena Mirna Peč so nas posladkale s palačinkami in flancati, Sladka Saška s sladoledom, vaflji in bubble tea ter Gregor iz Kavarne 5KA s sladoledom. Užitki so bili še večji ob ponudbi osvežilnih pijač. Veselo smo nazdravljali s člani Društva vinogradnikov Mirna Peč, vinarjem Matejem Grando, Petrom Cesarjem iz Pivovarne Cesar, Mihelco Kuplenk iz Bar Pr’ Hlapc in Brenčači. Točili smo odlična in kakovostna vina in penino, mirnopeško pivo, koktajle, brezalkoholne pijače in sveže kuhano turško kavico z domačim mlekom Kmetije Radež.

Brenča slaščice v kozarčkih

Pestra je bila tudi ponudba ustvarjalnih pridelovalcev in rokodelcev. Obiskovalci so lahko občudovali in kupili izdelke Blaža Jarca (Konopljarc) iz slovenske konoplje in gobic, ročno izdelane lesene izdelke Gašperja Žagarja (Woodwork Žagar), ročno kovane nože Sama Turka (Kovačija Turk) in kuhinjske krpice Brigite Rupnik (Rual – ljubezen do šivanja).

Ponudniki na kulinaričnem doživetju “Mir na peč, dobru bo!” 2024:

– Ekipa Jureta Barbe (PIZZA PL’C) je pekla slastne napolitanske pice z uležanim testom,
– Stane Cesar (Hiša Cesar) je pripravil hrustljave pohančke s pečenim krompirjem,
– Poljanci (ŠTD Poljane) so zakuhali odličen golaž in v krušni peči spekli dišeč Ančkin domač kruh,

– podeželske žene (DPŽ Mirna Peč) so nas posladkale z daleč dišečimi palačinkami in flancati,
– Saša Obranovič (Sašine butične sladice) je zamešala slasten domač sladoled, pripravljala zlatorumene vaflje in točila priljubljen bubble tea (naravni ledeni čaj s kašami),
– Gregor Kastelic (Kavarna 5ka) je stregel sladoled iz šmarnice in pistacije,

– Peter Cesar (Pivovarna Cesar) je točil osvežilno pivo zvarjeno v mirnopeški dolini,
– vinar Matej Granda nas je razveselil s kar petimi vrhunskimi vrstami vina in dvema peninama,
– vinogradniki (Društvo vinogradnikov Mirna Peč) so nudili vino, ki so jih pridelale njihove marljive roke,
– Mihelca Kuplenk (BAR PR HLAPC) je mešala alkoholne pijače za prave dame in prefinjene gospode,
– Brenčači smo poskrbeli za brezalkoholne pijače, brenča slaščico v kozarčkih in svežo kuhano turško kavico (z mlekom Kmetije Radež ali brez).

Z nami so bili tudi:

– Blaž Jarc (Konopljarc) z izdelki iz slovenske konoplje in gobic,
– Gašper Žagar (Woodwork Žagar) z ročno izdelanimi lesenimi izdelki za kuhanje, mešanje, rezanje, postrežbo …,
– Samo Turk (Kovačija Turk) z ročno kovanimi noži in
– Brigita Rupnik (Rual – ljubezen do šivanja) s kuhinjskimi krpicami.

Premiero so doživeli okolju prijazni brenčaški kozarčki 

Navdušenje so požele tudi brenča slaščice v kozarčkih, ki so vsebovale sestavine, ki jih obožujemo Brenčači – med, mango in še nekaj mlečnih skrivnosti. Premiero pa so doživeli čudoviti brenčaški kozarčki za večkratno uporabo, ki smo jih ustvarili z namenom, da bi zmanjšali vpliv na okolje in ustvarili čim manj odpadkov. Vanje smo prvič točili pijačo ravno na kulinaričnem doživetju. Obiskovalci so jih dobili v zameno za kavcijo in jih uporabljali skozi celotni dogodek. Pred odhodom domov so jih lahko vrnili in prejeli kavcijo nazaj ali pa so jih obdržali za spomin. Kozarčki bodo stalnica na vseh prihajajočih brenčaških dogodkih in zelo smo srečni, ker lahko z vnovično uporabo vsi skupaj prispevamo k ohranjanju okolja.

Da bi zmanjšali vpliv na okolje in ustvarili čim manj odpadkov, smo pripravili čudovite brenčaške kozarčke za večkratno uporabo, v katere smo prvič točili pijačo na kulinaričnem doživetju.

Se vidimo na pohodu

Hvala vsem – obiskovalcem, ponudnikom, Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter Občini Mirna Peč za podporo. Ob koncu lahko z veseljem ugotovimo, da smo se ob izjemnih okusih, osvežilni pijači in prijetni družbi še bolj povezali. Doživetje je kljub nekaj dežnim kapljicam minilo v pozitivnem vzdušju in se zaključilo z obljubo nadaljnjih brenčaških druženj, ki jih Brenčači že komaj čakamo.

Ob izjemnih okusih, osvežilni pijači in prijetni družbi smo še bolj povezali.

Novo prihaja že kmalu, kmalu. V soboto, 22. junija, v okviru praznika Občine Mirna Peč vabimo na 11. pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti. Kot ste morda že slišali, saj dober glas seže v deveto vas – ne gre zgolj za pohod, temveč za luštno, zabavno, prešerno in poetično doživetje. Trasa je nezahtevna, tako da ni izgovorov. Vabljeni družine, pari, samski, babice, dedki …, da pohajkujete z nami. Prijave so že odprte in vabljeni k izpolnitvi prijavnice TUKAJ.

V soboto, 22. junija, bomo pohajkovali po Poti Slakove in Pavčkove mladosti.

Rezervirajte si torej tudi datum – 22. junij, ko bo v brenčaški družbi kulturno-športno razigrano, in pozorno nas spremljajte, če želite prvi pravočasno izvedeti vse podrobnosti. Vabimo vas na Facebook in Instagram profil Četrtkova brenčanja v Mirni Peči, k prijavi na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com in k obisku naše spletne strani cetrtkova-brencanja.si.

Hvala in vedno dobrodošli v brenčaško družbo,

Brenčači

Tako zabavno pa je bilo med pripravami:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.