Junij 2021 – 22. Občinski praznik Občine Mirna Peč

Letošnje praznovanje občinskega praznika v Mirni Peči smo obeležili med 18. in 20. junijem. Tradicionalne dogodke praznika so tokrat dopolnile številne manjše prireditve.

Letošnji občinski praznik smo pričeli z otvoritvijo prenovljene ceste od Mirne Peči do konca Ivanje vasi. Cesta je z novim pločnikom, talnimi ovirami ter javno razsvetljavo predvsem za pešce v prometu postala ena najbolj varnih cest v naši občini. Njeni rekonstrukcija in razširitev sta bili za Občino investicijsko zahteven projekt, ki pa za kraj pomeni hkrati tudi dolgoročno pomembno naložbo, je v svojem nagovoru pojasnil župan Andrej Kastelic, ki je prenovljeno cesto otvoril skupaj z Viktorjem Dolinkom, direktorjem Komunalnih gradenj Grosuplje in Blažom Košorokom, državnim sekretarjem na Ministrstvu za infrastrukturo.

Obnovljeno cesto je blagoslovil mirnopeški župnik Janez Rihtaršič.

Praznovanje občinskega praznika se je nadaljevalo s slavnostno sejo občinskega sveta v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. V sklopu prireditve, ki jo je vodila Ljudmila Kastelec, sta župan Andrej Kastelic in Zvonko Papež, predsednik Komisije za nagrade in priznanja Občine Mirna Peč podelila občinska priznanja.

Dr. Mateja Guštin je letošnja prejemnica županovega priznanja, dobitnika plakete Občine Mirna Peč pa sta Janja Klemenčič in Stane Bevc.

Po slavnostni seji je sledila uradna otvoritev razstave štrukljev, ki jo je letos ponovno organiziralo Društvo podeželskih žena Mirna Peč. Razstavo so članice društva zaključile v soboto s kratkim kulturnim programom, razglasitvijo najboljših štrukljev ter podelitvijo priznanj.

Društvo podeželskih žena Mirna Peč

Program prvega prazničnega dne je tradicionalno zaokrožil Festival mirnopeških vin, najpomembnejši letni dogodek Društva vinogradnikov Mirna Peč, ki se je po seji odvijal na ploščadi pred muzejem. Na prireditvi so članom društva podelili priznanja z letošnjega ocenjevanja vin.

Kot vsako leto, so tudi letos vinogradniki obiskovalcem v degustaciji ponudili svoja najboljša vina in poskrbeli za prijetno druženje.

V sobotni dan je petje mirnopeških Čebelic pospremilo pohodnike, ki so se v organizaciji Turističnega društva Mirna Peč podali na pot 8. Pohoda po poti Slakove in Pavčkove mladosti.

Za kulturno in kulinarično oskrbo ter varnost pohodnikov so tudi letos skrbeli člani ŠRD Veliki Kal-Orkljevec, Sekcija ljubiteljev Slakove glasbe, Društvo harmonikarjev Mirne Peč, Vinogradniško društvo Mirna Peč, Moški pevski zbor Rožmarin in PGD Mirna Peč.

V nadaljevanju sobotnega dne so se zvrstile še naslednje prireditve:

Slavnostna podelitev priznanj ocenjevanja štrukljev,

Revija Karate kluba Mirna Peč, 

Slikarska kolonija PZDU Dolenjske in Bele krajine v Šentjuriju in Otvoritev razstave,

Predstavitev knjige Zmajček išče prijatelje,

Poletna muzejska noč, katere uvodni del je bil koncert MPZ Rožmarin in Društva harmonikarjev Mirna Peč.

Tudi zadnji dan občinskega praznika je bil športno-kulturno obarvan. Člani tekaškega kluba MiTek so izvedli tekaško potepanje v Mirni Peči.

Trase, dolge dobrih 12 kilometrov se je udeležilo preko dvajset tekačev in njihovih svojcev.

Komedija Iskrena spoved v izvedbi primorskih igralcev Milana Vodopivca in Maje Blagovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.